A borverseny időpontja: 2024. FEBRUÁR 29. 9 óra
Rendező: Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa
Helyszín: Hotel Villa Völgy, Eger, Tulipánkert u. 5.
I. NEVEZÉSI FELTÉTELEK
1. A versenyen részt vehetnek a bortermelők mindazon borai, melyek a hatályos magyar Bortörvény előírásainak megfelelnek. Egri borvidéken termelt szőlőből készült OEM, OFJ, FNF, FN minőségű forgalmi bor vagy hordóminta.
2. Mintákat küldhetnek be bortermelő vállalatok, egyéni bortermelők és kereskedő szervezetek.
3. A résztvevőknek nyilatkozniuk kell a minta által képviselt bortétel mennyiségéről, mely nem lehet kevesebb, mint 350 liter vagy 500 db 0,75 l-es palack.
4. A verseny rendezőjéhez (Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa, Eger, Kőlyuktető) a benevezett bormintákból legalább 4 db 0,75 l-es palackot vagy ennek megfelelő űrmértékű mennyiséget kell palackosan eljuttatni a kitöltött nevezési lappal együtt
Mintagyűjtés: 2024. február 12 - 22. között.
5. Nevezési díj benevezett boronként bruttó:
• 1-4 db minta 10.000, - Ft;
• 5-9 db minta 7.500, - Ft;
• 10 vagy több db minta esetén 5.000, - Ft,
• hordóminta egységesen 5.000, -Ft / darab,
melyet készpénzben az EBHT – Eredetvédelem Nonprofit Kft. pénztárába kell befizetni, vagy az alábbi bankszámlaszámra utalni: Erste Bank: 11600006-00000000-66261546. A nevezési díjról számlát állítunk ki.
6. A bormintán és a jelentkezési lapon az alábbi adatokat kell feltüntetni:
• beküldő pontos neve és címe (oklevélen feltüntethető)
• a bor pontos hivatalos megnevezése (oklevélen feltüntethető)
• évjárata, édesség (száraz, félszáraz, félédes, édes)
• nevezési kategória forgalmi tétel esetén (fehér, Egri csillag, Debrői Hárslevelű, desszert, rozé, vörös/siller, Egri bikavér)
• nevezési kategória hordóminta esetén (fehér, desszert, rozé, vörös/siller) további kategória esetén megfelelt EBBB határozat szükséges („Egri” megnevezéshez, továbbá Egri csillag, Debrői Hárslevelű, Egri bikavér kategóriához)
• a borkészlet mennyisége
• NÉBIH engedély száma vagy a hordóminta ténye
II. A BORVERSENY LEBONYOLÍTÁSA
1. Az EBHT ellenőrzi a borokat, a mintákat. Ezt követően elvégzik a borok besorolását.
A munkában résztvevők a versenyen bírálóként nem szerepelhetnek.
2. A borok értékelése bírálóbizottságok által történik. A bizottságok száma a versenyen résztvevő borok mennyiségétől függ.
3. A borok értékelése a Nemzetközi Szőlészeti és Borászat Hivatal (OIV) által javasolt módszer (ún. 100 pontos módszer) szerint történik elektronikus rendszer használatával.
4. Az Egri Borvidéki Borversenyen az alábbi érmek kerülnek odaítélésre:
• Nagy Aranyérem 92,0 - 100 pont
• Aranyérem 87,0 - 91,9 pont
• Ezüstérem 82,0 - 86,9 pont
Az Egri Borvidéki Borversenyen aranyérmet nyert boroknak az Országos Borversenyre történő nevezéséhez az EBHT támogatásként biztosítja a nevezési díj felét.
Az érmes pontszámot elért borok 30%-a oklevél díjazásban részesül, melyek személyes átadással, vagy postai úton kerülnek megküldésre a nevező borászatoknak.
5. A borversenyre nevezett borok a pontszámalapú bírálaton túl az alábbi kategóriákba sorolva kerülnek további megmérettetésre:
I. Fehér borok
II. Egri Csillag
III. Debrői Hárslevelű
IV. Desszert borok
V. Rozé borok
VI. Vörös/Siller borok
VII. Egri Bikavér
A kategóriagyőztes borok, ha több bizottság is javasol legjobb bor egy-egy kategóriában, szétlövéssel kerülnek kiválasztásra, melyet a bizottsági elnökök végeznek el.
6. A kategóriagyőztes borok különdíjban is részesülhetnek. A díjak átadásáról tájékoztatni fogunk minden nevezőt, melyről tájékozódni lehet az ebht.hu weboldalon.
7. Az Egri Bikavér kategóriában résztvevő borokból az Egri Bikavér Ünnepi Napok gálavacsoráján az akkor rendelkezésre álló öt legmagasabb pontszámot elért Bikavér kerül majd bemutatásra.
8. Csak a Borvidéki Borversenyen nevező borászatok részesülhetnek kiállítói támogatásban azokon a borvidéki boros rendezvényeken, melyekre az EBHT a támogatás igénylésének a lehetőségét meghirdeti.